ANMÄL DIG HÄR till ALLA 8 IDROTTER och AKTIVITETER!!!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Ekerö IK
Bågskytte
- En del av vår aktiva vardag

Bågskytte som idrott bedrivs i flera förbund och även för jakt. Bågskytte sektionen för Ekerö IK tillhör Svenska Bågskytteförbundet SBF, som är anslutet till Riksidrottsförbundet, RF. SBF är anslutet till världsförbundet World Archery, WA. WA är ett av de mindre förbunden. Det är WA som håller i den Olympiska grenen för bågskytte. I Sverige tävlar vi i 5 olika grenar, och med 5 olika typer av pilbågar och 6 olika åldersklasser samt könsfördelning. Här försöker vi sammanfatta vad som är vad. 
 
TAVLA - Inom och utomhus
Inomhus tävlas det på 12 och 18 meter beroende på din ålder, men ibland även på 25 meter. Storleken på tavlor, tapeter som vi kallar dom varierar mellan 40 och 60 cm, och det finns varianter med 3 centrum på samma tapet, vi kallar dom trespot. 

Utomhus tävlar vi på 20 - 70 meter, ibland även på 90 meter, men det är ganska sällan dessa tävlingar finns. WA har sina specifika tävlingsgrenar för detta för vissa typer av bågar vilket är Internationella regler.. För att göra tävlingar tillgängliga för alla ha SBF gjort nationella tävlingsregler för övriga som gäller i Sverige. 

Tavla går ut på att du ska skjuta en större mängd pilar på samma avstånd, på samma tavla och du ska få så mycket poäng som möjligt. Vissa ronder skjuter vi bara 36 pilar och inomhus så få som 30 pilar, medan i andra skjuter vi 144 pilar. Vanligaste tävlingsmomentet är 72 pilar utomhus och 60 pilar inomhus. 


Bild från Nordiska Mästerskapen i Kemi 2017. Fotot kommer från Bågskyttebilder på facebook.
Fält
Fält är en typ av skogsbågskytte som många tavelskyttar gillar, en fälttävling består av 2 stigar i skogen, på den ena stigen ska du bedöma avståndet från din skjutplats fram till tavlan innan du skjuter, avstånden kan vara mellan 5 och 60 meter beroende på klass och typ av båge. På den andra stigen får du reda på hur långt avståndet är, den så kallade märkta banan är upp till 10 meter längre än den omärkta banan. Varje mål ska skjutas med 3 pilar på en tavla med svart bas och gult centrum. Högsta poäng är 6 och lägsta är 1. Du kan alltså få max 18 poäng per tavla. En full fältbana är 2 x 12 mål. I Swedish open skjuts 2 x 24 mål över 2 dagar + finaler. 
Bild från Archery 360
 
Bild från Swedish Open i Fält på Brattön 2017.
 
3D
3D är en skogsrond som går ut på att du går en stig i skogen, vid varje skjutpåle ska du skjuta på ett djur av gummi, även här ska du göra en avståndsbedömning och du ska träffa djuret i markerade zoner som tillverkaren av målet har gjort, de flesta zonerna sitter i närheten av vitala träffzonen för jägare. på varje mål ska skytten skjuta 1 eller 2 pilar beroende på vilken variant arrangören vill. Varje skjuten pil ska räknas och en kroppsträff ger 5 poäng, en lungträff ger 8 poäng, en hjärtträff ger 10 poäng och mitt i hjärtat ger 11 p. Skytten kan få max 11 eller 22 poäng per mål. Tävlingarna skjuts oftast på 24 eller 30 mål.  
Bild från Bågskyttebilder på facebook. Bilden tagen under Telge 3D 2017 av Peter Arlekrans.
 
Bilden kommer från Bågskyttebilder på facebook, fotad under Telge 3D 2017 av Peter Arlekrans.
 
Svensk Jakt
Svensk jakt är en skogsrond som skjuts på målade djurmotiv på tapeter. Taperna är fastsatt på en större tavla, vilket gör att denna skogsrond är väldigt snäll för de som vill börja med skogsskytte. Ronden går ut på att du går en snitslad stig i skogen, vid varje skjutpåle ska du avståndsbedöma och skjuta 1, 2 eller 3 pilar. Den första poänggivande pilen är den som räknas. Du får 20 eller 15 poäng för den första pilen beroende på vart du träffar, 15 eller 10 för den andra och 10 eller 5 för den tredje. Tävlingen går oftast över 30 mål. 
Bild från Bågskyttebilder på Facebook. Fotad under Jakt SM i Taxinge 2016.
 
Bild från Bågskyttebilder på Facebook. Fotad under Jakt SM i Taxinge 2016
 
 
Just Nu
Club 1921 (Bli sponsor)
SPONSORER