Det finns mer historia i vårt arkiv i mappen "EIK Historia" klicka här
20-talet
Efter första världskrigets slut, vaknade åter idrottsintresset i landet; så även på Ekerö. Ekerö IK bildades och en fin gammal hage, Nordströms hage, ägd av ryttmästare Ihre, ställdes till klubbens förfogande. Efter ett omfattande ideellt slit med stenar, stubbar och en korsande väg som måste jämnas till, låg den där precis som nu; Ekerövallen.
1921 Onsdagen den 10 Augusti bildas Ekerö IK
1927 Dansbana i EIK till 1959
30-talet
Målsättningen med fotbollsspelandet var att ha trevligt tillsammans och inte primärt att klättra i något seriesystem. Motståndare gick att ordna ändå även om resorna ibland blev långa. Ärkefienden under dessa år var Drottningholm, som till varje pris skulle besegras. Dansbaneverksamheten som inletts under 20-talet fortsatte, nu med en nyspikad dansbana.
1930 Bandy ansluter
1939 Skidor ansluter till 1970
1939 Gymnastik ansluter
40-talet
Klubbens verksamhet utvidgades till att omfatta även bandy och skidor. En bortamatch i fotboll mot t.ex. Österåker tog hela dagen i anspråk på grund av de usla kommunikationerna. Bandy spelades på sjöisen utanför Malmvik eller i Träkvista sandtag. Eventuell snö fick spelarna själva skotta undan före och under matcherna.
1941 möten om Träkvistavallen
50-talet
Klubben hamnade i en vågdal under detta decennium. Tidvis var det så illa att man till och med talade om upplösning av den. Antalet medlemmar var 50 och ett tjugotal av fotbollsspelarna gick över till den konkurrerande klubben Sefyr. Det är förståeligt att just matcherna mot Sefyr därefter blev en kamp på liv och död.
1950 Ishockey ansluter och söker medlenskap i Stockholms ishockeyförbund.
1954 77st medlemar
1959 Bordtennis ansluter
60-talet
Efter nedgången reste sig klubben och det med besked. Flickorna gjorde sin entré och sysslade bland annat med konståkning, fotboll, gymnastik och bordtennis. En veritabel explosion noterades på ungdomssidan och klubben fick egen lokal i gamla Konsum vid Träkvista. Små grusplaner växte fram i de nya bostadsområdena som blev resultatet av den ökade inflyttningen.
1965 Konståkning ansluter
1965 Flick och Dam fotboll tar fart
1963 Brottning ansluter
70-talet
Expansion och idrottsliga framgångar kännetecknade sjuttiotalet. Damfotbollen fick fäste och EIK spelade där i högsta serien. Herrlaget etablerade sig i div IV och på ungdomssidan var klubben en av de största i Stockholmsområdet. De ”fina” klubbarna fick upp ögonen för talangerna på Mälaröarna och såg klubben som en plantskola för sina egna behov. Konstfrusen isbana byggdes på Träkvistavallen. Ekerö IK och Skå IK delade på tiderna på isbanan.
1971 Planeringen för Träkvistavallen startar på riktigt
1976 Invigs Träkvistavallen
1979 Badminton ansluter som sektion efter om organisation (tidigare en del av styrelsens aktiviteter)
80-talet
Antalet medlemmar nådde 1000 vilket ökade behovet av administrativt stöd. Föreningen beslöt därför att anställa en idrottskonsulent på egen bekostnad. Kommunen byggde äntligen omklädningsrum på Träkvistavallen vilket uppskattades mycket av såväl fotbollsspelare som hockeylirare.
1981 Handboll ansluter
1982 Kampsport Judo ansluter
90-talet
Decenniet kännetecknades av stora strukturella förändringar. EIK tog över driften av Träkvistavallen och Ekerövallen. Café Ugglan flyttades till Träkvistavallen och blev café där istället. Projektgruppen för ny ishall förverkligade idéen tillsammans med kommunen om en egen ishall. Förhoppningarna på fortsatt statligt och kommunalt stöd till den socialt viktiga idrottsrörelsen var stora. Den förra läkarstationen blev kansli och samlingslokal för klubben. Troxhammar Golfs temporära klubbhus blev förråd, skridskosliperi och klubblokal på Träkvistavallen. Bemanningen på kansliet dubblerades. Idrottsverksamheten växte lavinartat med 50 fotbollslag och 15 hockeylag samt nya verksamheter som cykel, konståkning och innebandy.
1996 Innebandy ansluter
1998 Konståkning ansluter (igen)
2000-talet
Klubben växer samtidigt som det blir svårare att rekrytera ideella krafter till styrelse- och föreningsarbetet. Under 2000 talets början anställs därför en klubbdirektör och nu blir det möjligt att växa ännu mer och att hantera allt som det medför. Föreningen ser över ekonomiska rutiner, utvecklar hemsidan, omförhandlar driftavtalet med kommunen, driver projekt som konstgräs på Träkvistavallens fotbollsplan och renovering av Vikingahallen. Verksamheten utvecklades från en omsättning år 2000 på 1,8 miljoner till 7,4 miljoner år 2010 vilket säger en del om behovet att få till en administrativ struktur. Målet med arbetet var att utnyttja fördelarna av Ekerö IK är en flersektionsförening.
Våren 2010 invigs den efterlängtade konstgräsplanen på Träkvistavallen. Till skillnad från naturgräs så behöver konstgräset inte tid för att växa och nu kan fotbollsplanen utnyttjas alla tillgängliga timmar om dygnet. Träkvistavallen blir nu en samlingspunkt för fotbollssektionens verksamhet.
2000 3st anställda (en föreningskonsulen och två vaktmästare)
2010-talet
Översynen av Ekerö IKs verksamhetsidé och värdegrund avslutas. Ekerö IK vill vara Sveriges GLADASTE Idrottsklubb med visionen att i samverkan med skola, kommun, näringsliv och föreningsliv bidra till att göra Ekerö kommun en attraktiv och aktiv plats att bo och leva i.
Fotbollens tidigare samarbete med Skå IK avslutas och fotbollen drar igång tjejlyftet som är en satsning på tjej- och damfotboll.
Organisationen växer och fotbollen, ishockeyn och innebandyn har nu anställda sportchefer.
Tjejfotbollen växer och ett projekt med målet att Träkvistavallens grusplan görs om till konstgräs inleds. Klubben arbetar med frågan att kommunen bygger en bollhall till för att möta den växande befolkningen och efterfrågan på tider för inomhusidrotter.
Visionen med Träffpunkt Träkvistavallen tar ett stort steg framåt när hockeyfritids och fritidsklubben för barn som går i 4:e till 6:e klass drar igång, men pga. att det planerade bygget av en Badhus på Träkvistavallen inte blir av (vilket var något som klubben räkna med) måste klubben lägga ner denna verksamheten då man inte inom överskådlig framtid kommer ha ändamålsenliga lokaler för att bedriva fritidsklubbsverksamhet.
Tillsammans med Skå IK startades Mälarö HF, vilket är en satsning på ishockeyn i Ekerö kommun. Verksamheten för juniorer och seniorer samlas i Mälarö HF. Ekerö IKs ishockeysektion fokuserar från säsongen 2010 på barn- och ungdomsverksamhet. Olyckligtvis strandar detta samarbete efter 4 år och föreningarna går på nytt skilda vägar och man startar om sina egna junior & seniorverksamheter.
Under detta decennium arrangera Ekerö IK troligtvis kommuns största händelse. På några få dagar byggs Träkvistavallen om för en fotbollsmatch i Svenska Cupen mellan EIK & AIK, arrangemanget får många lovord och publiksiffran skrivs till hela 4 308.
Armbrytning tillkommer som sport i klubben & 2016 arrangerar man SM tävlingar med rekord stort deltagande och på avslutningsbanketten hyllas klubben för det bästa SM i armbrytningens historia.
2013 Armbrytning ansluter
2016 SM i armbrytning på Ekerö
2017 Europamedalj och SM tecken i Armbrytning
2017 Bågskytte ansluter
2017 SM tecken i Bågskytte
2018 Ekerös fritid- och idrottspool möts i syfte att främja folkhälsan i Ekerö Kommun (nytt idrottspolitiskt program beslutas 2020).
2020-talet
Ekerö IK:s framtida ambitioner är att fortsätta bidra till utvecklingen av kommunen.
2020
9 sektioner, över 8 500 aktiviteter årligen (varav ca 2 000 tävlingar/matcher), 560 idella ledare, över 2100 aktiva, 10 anställda (en kanslichef, en administrativsportchef, två sportchefer, en chefsinstruktör fotboll, två tränare, tre vaktmästare) och ca 20 arvoderade/konsulterade tränare
Ny vision och strategi beslutas 2020.