Björn Eriksson och Åsa Llinares Norlin
Ordförande Riksidrottsförbundet respektive ordförande Svenska parasportförbundet och paralympiska kommittén
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Vecka efter vecka, dag efter dag deltar barn och ungdomar i idrottsaktiviteter. Varje dag är 150 000 barn och unga aktiva inom idrottsrörelsen med allt ifrån bågskytte till orientering. 150 000 barn ges möjlighet till gemenskap, glädje och utmaningar och oavsett bakgrund eller ambitionsnivå får de utvecklas utifrån sina förutsättningar och må bra.
140 miljoner ideella timmar
Men om det inte vore för de ideella idrottsledarna i föreningarna – ingen idrott. De ger av sin tid för att skapa möjligheter för andra. Idrotten är den viktigaste miljön för barn och ungdomar efter hemmet och skolan. Om vi summerar det ideella engagemanget i timmar så blir det hissnande 140 miljoner timmar om året. Det är imponerande, ovärderligt och omöjligt att sätta ett pris på. När forskare räknar på ett värde så landar det på 20 miljarder kronor, om de skulle avlönas med en fritidsledares lön.
Trots 140 miljoner timmar och 20 miljarder kronor, så glöms det ideella engagemanget allt för ofta bort trots att de flesta av oss kan framkalla bilden av en idrottsledare vi mött genom livet och som gett oss av sin tid, som betytt lite extra för oss personligen och för platsen vi bott på.
Idrottsrörelsen är inte en leverantör av tjänster utan sammanslutningar av medlemmar som älskar idrott för gemenskapen, glädjen och idrottens egen skull.
Det ideella engagemanget visade sin kanske bästa sida under pandemin när verksamhet och aktiviteter ställdes om. Men engagemanget fick sig också törn när mycket idrott tvingades att ställas in. Under 2022 ökade antalet deltagartillfällen inom barn- och ungdomsidrotten till 55,3 miljoner, vilket är nästan 5 miljoner fler tillfällen än året innan. Idrottsrörelsen arbetar sig steg för steg tillbaka, men det hade inte varit möjligt utan kraften hos alla landets idrottsledare.
Hyllas den som hyllas bör
Svenska parasportförbundet, det största förbundet som organiserar idrott för personer med funktionsnedsättning, tappade som mest 80 procent av sina deltagartillfällen. Än mer skrämmande är att det fortfarande är 38 procent färre deltagartillfällen nu jämfört med 2019. På samma sätt är behoven av ideella ledare fortsatt stor. En anledning till att parasporten inte återhämtar sig efter pandemin är just ledarbristen.
Vi vill därför hylla den som hyllas bör. Du som leder barn och ungdomar på planen, i hallen, backen eller skogen. Men också du som kämpar i vinden med att tända korvgrillen på hemmamatchen, du som har tvättmaskinen gående på lördagskvällen med lagets svettiga matchställ, du som kokar kaffe, ordnar med bokföringen, sitter i sekretariatet, skjutsar eller plåstrar om skrubbsår. Till alla er vill vi rikta ett varmt och innerligt tack. Tack för att just ni ger av er tid och ert engagemang. Utan er skulle idrottsrörelsen inte vara den starka folkrörelse den är.
”Ta bort krångel och administration”
Till politiker som ibland misstar vad vi inom idrottsrörelsen är vill vi säga detta – vi drivs av ideellt engagemang och vi samlas i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas hela livet. Idrottsrörelsen är inte en leverantör av tjänster utan sammanslutningar av medlemmar som älskar idrott för gemenskapen, glädjen och idrottens egen skull. Det är det engagemanget som är själva hjärtat och livskraften i 19 000 föreningar från Ystad till Haparanda.
De ideella insatserna måste ges förtroende, stöd och långsiktigt stabila förutsättningar för att idrottsrörelsen ska kunna fortsätta vara en positiv motor för samhällsutmaningar som folkhälsa och inkludering. Ta bort krångel och administration. Låt våra 100 000-tals ledare bara få möta barn och unga efter en tuff dag i skolan eller hemma och säga: ”Hej, vad glad jag blir att du kommer, i dag ska vi ha kul!”
Länk till riksidrottsmötet 2023: https://www.rf.se/underwebbplatser/riksidrottsmotet/folj-rim-live